1. Careers
Send to a Friend via Email

Discuss in my forum

ASVAB Sample Questions

By

Updated April 01, 2014
Taking the ASVAB unprepared can be a nerve racking experience. Fortunately for you, there are plenty of ASVAB preparation guides out there that can help you sharpen up your test taking skills and increase your brain power! It is important to understand the test's formats, and the type of questions asked in each of the subtests. Currently, there two ways to take the ASVAB: a shorter, computerized version, and a common paper test version. The ASVAB contains nine separately timed sub-tests. Here are examples of questions found in each of the ASVAB sub-test areas. The number of questions and time allotted below reflect that of the paper test version.

1. General Science (GS) - General principles of biological and physical sciences - includes 25 items that are to be completed in 11 minutes

Example:

Water is an example of a

A. Crystal
B. Solid
C. Gas
D. Liquid

Answer: D

2. Arithmetic Reasoning (AR) - Simple word problems that require simple calculations - includes 30 items that are to be completed in 36 minutes

Example:

If 12 men are needed to run four machines, how many men are needed to run 20 machines?

A. 20
B. 48
C. 60
D. 80
Answer: C

3. Word Knowledge (WK) - Correct meaning of a word (synonyms); occassionally antonyms (opposite meaning of a word) - includes 35 items that are to be completed in 11 minutes

Example:

Small most nearly means

A. sturdy.
B. round.
C. cheap.
D. little.

Answer: D

Or:

>The wind is variable today.

A. mild.
B. steady.
C. shifting.
D. chilling.

Answer: C

4. Paragraph Comprehension (PC) - Questions based on the information of several paragraphs that you read - includes 15 items, which are to be completed in 13 minutes

Example:

From a building designer's standpoint, three things that make a home livable are the client, the building site, and the amount of money the client has to spend. According to this statement, to make a home livable

A. the prospective piece of land makes little difference.
B. it can be built on any piece of land.
C. design must fit the owner's income and site.
D. the design must fit the owner's income.

Answer: C

5. Auto and Shop information (AS) - Knowledge of automobiles, shop terminology, and tool use - includes 25 items that are to be completed in 11 minutes

Example:

A chisel is used for

A. prying.
B. cutting.
C. twisting.
D. grinding.

Answer: B

6. Mathematical Knowledge (MK) - High school level math, including geometry, trigonometry and algebra - includes 25 items that are to be completed in 24 minutes

Example:

If 50 percent of X = 66, then X = (D. is the correct answer)

A. 33.
B. 66.
C. 99.
D. 132.

Answer: D

7. Mechanical Comprehension (MC) - Basic mechanical and physical principles - includes 25 items to be completed in 19 minutes

Example:

Gear B is half of Gear A. If gear A makes 1 revolutions, gear B will make:

A. 2
B. 17
C. 4
D. 10

Answer: A

8. Electronics Information (EI) - Electronic principles, basic electronic circuitry, and electronic terminology - includes 20 items that are to be completed in 9 min and measure knowledge of electric principles and electronic terminology.

What does the abbreviation A.C. stand for?

A. additional charge.
B. alternating coil.
C. alternating current.
D. ampere current.

Answer: C

9. Assembling Objects (spatial orientation). As of December 2002, Coding Speed, and Numerical Operations has been removed from the ASVAB Test. An additional test, called "Assembling Objects," has been added. With the exception of some Navy jobs, "Assembling Objects" has not yet been incorporated into any of the Line Score calculations for military jobs, nor is it used in determining the overall ASVAB Score. At some time in the future, "Assembling Objects" will be incorporated into various line scores for certain military jobs (mostly those which require knowledge of spatial relations). This fairly new sub-test has 16 questions, and you have 9 minutes to answer them. Basically, you get a picture with various disassembled parts and four drawings. You have to pick the drawing that shows what the parts would actually look like when assembled.

For complete information, you may wish to purchase this awesome book, "ASVAB for Dummies." This study guide, written by yours truly, is the primier third edition, updated with all current practices and guidelines. ASVAB Guides like this one gives you an upper hand at understanding exactly what to expect when taking the ASVAB. You are coached through the different subtests, and are given plenty of practice tests too! It has been proven time and time again that preparation is key, so do yourself a favor, and put some time in preparing yourself to ACE the ASVAB!

  1. About.com
  2. Careers
  3. US Military
  4. Joining the Military
  5. ASVAB Sample Questions

©2014 About.com. All rights reserved.